14 nov 20:00


Cultureel Podium Dorpskerk Huizum, Leeuwarden, 
14 november 2019, om 20.00 uur.

Het veelomvattende project 'Licht op de Dood' wordt besloten met een bijdrage van twee vrienden en oud-gymnasiasten uit Leeuwarden met o.a. gitaarmuziek, een lezing met als thema 'vergankelijkheid', fragmenten van verfilmingen, muziek (opera!), beeldende kunst, literatuur en gedichten.  

Uitvoerenden hiervan zijn Evert Duintjer Tebbens en Rieks Hoogenkamp.

Het thema is 'Orpheus', de zanger die zijn overleden geliefde Eurydice door de schoonheid van zijn muziek hoopt terug te winnen uit de onderwereld. In de mythe overleeft Orpheus’ muziek zelfs hun beider dood.  Orpheus bewijst hoe een mens zich meet met de sterfelijkheid en als tegenwicht tegen de dood het beste uit zichzelf haalt: kunst overstijgt het leven, juist omdat het door z’n zeggingskracht een blijvende waarde vertegenwoordigt, geeft en dóórgeeft. Zijn muziek hield mens en dier in de ban, vermurwde zelfs de goden. 

In het eerste deel van het programma speelt Evert Duintjer Tebbens enkele klassieke gitaar-stukken en leest gedichten voor en houdt een lezing over vergankelijkheid. 
Waar de muziek en de gedichten voor zichzelf spreken, gaat de lezing over een dreiging die eigenlijk groter is dan onze ‘vergankelijkheid’: de vluchtigheid, die ons bestaan sterk in z’n greep heeft en in rap tempo meer verloren laat gaan dan in eeuwen werd opgebouwd. 

Het tweede deel wordt verzorgd door Rieks Hoogenkamp, emeritus predikant en stuwende kracht achter ontelbare culturele programma’s in zijn gemeenten (o.a. in Monnickendam / Edam). Ook in zijn huidige woonplaats Culemborg deze veelzijdige ‘cultuurmaker’ aan een Orpheus-project. Het programma dat hij zal inleiden bestaat uit fragmenten van verfilmingen, muziek (opera!), beeldende kunst, literatuur en gedichten. Rieks Hoogenkamp is in Leeuwarden opgegroeid. De Dorpskerk is erg blij met de komst van dit culturele multitalent naar zijn geboortestad.
Na afloop is er ruimte voor een glaasje, ook om naast een mooie avond het leven zelf te vieren. De entree is € 5,00.

Deel deze pagina